Черви
калифорнийский червь
удобрения
Биогумус
вермикомпост
вермитехнологии
вермикультивирования
 
Меню сайту
Каталог статей
Статті [24]
Партнери




Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Пошук
Пошук
Головна » Статті » Статті

Черв’як – джерело біологічно активних речовин
Біомаса червоного каліфорнійського черв’яка використовується, як ефективна кормова добавка для птахів, свиней, великої рогатої худоби, господарсько-цінних видів риб і містить 60–80% протейну, 9% ліпідів та 7–16% азотистих екстрактних речовин.

В тілі червоних каліфорнійських черв’яків містяться майже всі амінокислоти, в тому числі найбільш біологічно цінні – незамінні, загальна кількість яких досягає 40,3% від вмісту білків.
 
В тканинах черв’яка (Eisenia foetida) міститься (в % від білку):
  • 8,26–8,69 лізіну, 
  • 2,32–2,42 гістидину, 
  • 7,58–8,04 аргініну, 
  • 5,24–5,44 треоніну, 
  • 3,95–4,07 валіну, 
  • 2,07–2,14 метіоніну, 
  • 3,77–3,95 ізолейцину, 
  • 8,82–8,87 лейцину.
Біомаса черв’яків має досить багатий вітамінний склад. З якої виділяють такі водорозчинні вітаміни, як:
  • пантетенова кислота (18,5 мкг/кг), 
  • нікотин (137 мкг/кг), 
  • нікотинова кислота (156 мкг/кг), 
  • рибофлавін (157 мкг/кг), 
  • піридоксин (6,9 мкг/кг), 
  • біотин (1,1 мкг/кг), 
  • фотієва кислота (1,6 мкг/кг), 
  • вітамін В12 (3,7 мкг/кг).
В тілі червоних каліфорнійських черв’яків в значній кількості виявлено дегідрохолестерин або ергостерин, який є природним джерелом провітаміну Д, що під впливом ультрафіолетового випромінювання перетворюється у вітамін Д. Дослідниками, у біомасі черв’яків також відмічається високий вміст ліпідів, який складає 2,5–5,2% від вологої маси. При цьому кількість фосфоліпідів в загальній кількості ліпідів досягає 40–55%, а С27 стеринів, основним компонентом якої є холестерин, – 1,5–3,4%. У складі фосфоліпідів виявлені фосфатидилхолін, фосфатидилетаноламін, фосфатидилсерин, фосфатидилінозитол, лизофосфатидилхолін. Грубий ліпідний екстракт з біомаси черв’яків містить як насичені (47–54%), так і ненасичені жирні кислоти, серед яких моноєнові складають 25%, полєнові – 13%. Середньо ланцюгові жирні кислоти, що складають 5% загального вмісту, представлені в основному додекановою кислотою. З ненасичених жирних кислот найбільшу кількість складають похідні ейкозанової кислоти – ейкозаєнова, ейкозопентаєнова, ейкозотетраєнова; стеаринової (олеїнова та лінолева) та пальмітинової (гексадеценова, гексатетраєнова).
 
Як видно з викладеного, біомаса черв’яків, є важливою протеїново-ліпідною речовиною, що містить вкрай необхідні для організму вітаміни. Використання біомаси черв’яків може в певній мірі вирішити проблему одержання повноцінного білка для збалансування кормових раціонів тварин.

Білок, одержаний з черв’яків, забезпечує високу ефективність годівлі великої рогатої худоби, птиці та риб, він здатен покращити споживчу якість м’яса.
 
Добавка 3,7% маси черв’яків у корм для птиці забезпечує збільшення на 24,6% вихід яєць, у яких вміст протеіну вище на 6,6%.
 
Використання протягом 175 діб живих дощових черв’яків для годівлі риб сприяє підвищенню її маси на 24,6%.
 
Співставлення даних про вміст незамінних амінокислот в біомасі черв’яків та їх потреб для риб, дозволяє зробити висновок, що вони є ідеальним кормом який забезпечить їх нормальний ріст, розвиток і відтворення.

Біомаса черв’яків також містить корисні мінеральні речовини. До її складу входять такі макро – і мікроелементи як:
  • кальцій – 0,28%, 
  • магній – 0,14%, 
  • фосфор – 0,66%, 
  • калій – 0,73%, 
  • натрій – 0,72%, 
  • залізо – 414,3 мкг/кг, 
  • цинк – 136,5%, 
  • марганець – 32,5%, 
  • мідь – 14,3%, 
  • алюміній – 185,2%.

Таким чином черв’яки можуть служити джерелом біологічно активних речовин – протеїнового, ліпідного, амікіслотного і пептичного комплексів.

Категорія: Статті | Додав: innovations-club (08.12.2009)
Переглядів: 2259
Всього коментарів: 0