Черви
калифорнийский червь
удобрения
Биогумус
вермикомпост
вермитехнологии
вермикультивирования
 
Меню сайту
Каталог статей
Статті [24]
Партнери




Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Пошук
Пошук
Головна » Статті » Статті

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ І БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДОЩОВИХ ЧЕРВ`ЯКІВ

Дощові черв'яки належать до класу малощетінковіх типу кільчастих черв'яків. Більшість видів, поширених на території колишнього Радянського Союзу, є представниками родини Люмбріцід, яка включає близько 180 видів черв’яків, але найбільш поширені 15-16 видів.

 

Серед всіх видів дощових черв'яків лише деякі можна розводити в штучних умовах. До них належать червоні черв'яки, зокрема червоний каліфорнійський гібрид, який у процесі селекції придбав унікальну властивість - він не залишає своє місце перебування навіть при несприятливих умовах.

 

Червоний черв'яки темно-червоного кольору живе на територіях з помірним кліматом. Доросла особина досягає в довжину 8-10 см, в діаметрі 3-5 мм, масою 0,8 - 1 м. Температура тіла - 19-20 ° С. За день споживає кількість корму, який приблизно дорівнює його масі (близько 1 г), після переварювання якого виділяється 0,7-0,9 г копролітів. Найбільші частки, які може проковтнути черв'як, мають розміри до 1 мм.


Тривалість життя –  майже 16 років (дикі форми - 4 роки). Статева зрілість настає у тримісячному віці і при оптимальних умовах одна особина може принести приплід у середньому 1500 особин за рік.


Черв'як гермафродит. Кожна особина має чоловічі та жіночі статеві органи, але не може самостійно оплодотворяться. Статевозрілі особини запліднюють один одну. Запліднені яйцеклітини відокремлюються від тіла хробаків і укладаються в білкове кільце, або капсулу (кокон), який має спочатку жовтий, а потім коричневий колір. Починаючи з 90-го дня він регулярно злучається через кожних 7 днів. У результаті спарювання двох особин утворюються 2 яйця або капсули по 1 на кожну особину, які дозрівають і розкриваються через 14-21 днів залежно від умов утримання. У кожній капсулі міститься від 2 до 20 черв'яків. Кокони містять рідину, якої живиться молодняк до моменту народження. Молодняк має білий колір.


Оптимальною  температура для черв’яка, є 20-22 °С, а критичною - нижче О °С але і вищою за 42 ° С. При температурі +7 °С впадає в стан анабіозу, тобто черв'як живий, але нерухомий і не харчується. Оптимальна вологість - 75-88%, а критична - нижче 60% і вище 90%.
Практика показала, що культивовані черв’яки рідко хворіють, вони гинуть тільки при порушенні технології їх розведення. Найчастіше загибель черв'яків відбувається із-за отруєння протеїном, яке може спричинятися неякісним  субстратом.


Ворогами черв'яків, є кроти, їжаки, жаби, змії, птиця, які їх поїдають.

Категорія: Статті | Додав: innovations-club (13.06.2010)
Переглядів: 7001
Всього коментарів: 1
1  
Доброго дня! Чому з року в рік в тому самому місці появляється велике кубло черв'яків і чи потрібно його знищувати.