Черви
калифорнийский червь
удобрения
Биогумус
вермикомпост
вермитехнологии
вермикультивирования
 
Меню сайту
Каталог статей
Статті [24]
Партнери




Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пошук
Пошук
Пошук
Головна » Статті » Статті

Застосування продуктів вермікультури у сільському господарстві (красного каліфорнійського черв’яка, біогумусу, «БІОверм»)
Біомаса дощових черв’яків може служити джерелом біологічно активних речовин – протеїнового, ліпідного, амінокислотного і пептидного комплексів.
 
Кормова мука з черв’яків за своєю калорійністю наближається до м’ясної. За рівнем вмісту у ній всіх амінокислот виключаючи гліцерин (3 проти 7%) вона перевищує м’ясокосну муку.
 
При додаванні черв’яка до корму качок пришвидшується їх ріст та розвиток. Добавка 1% черв’яка до основного раціону, який складається з 65% зернових, 18% соєвих бобових, 8% порошку шкарлупи, 1% мінеральних сполук забезпечує приріст виходу яйця на 25%, і підвищення їх ваги на 22%, забезпечуючи приріст білка на 6,6%. Введення до раціону молочних корів 0,5 кг свіжого черв’яка (з розрахунку на 1 голову) на протязі 90 днів збільшує рівень виходу молока на одну корову на 22%, а додавання 15% до раціону риб підвищує їх приріст на 33,5%.
 
Застосування біогумусу (вермікомпосту), є ефективним заходом для покращання росту і розвитку рослин, структури врожаю, фітосанітарного стану посівів та отримання високих врожаїв екологічно безпечної сільськогосподарської продукції.
 
Покращення умов росту і розвитку рослин при внесенні вермікомпосту (біогумусу) обумовлює підвищення врожайності сільськогосподарських рослин (табл.).
 
Таблиця. Вплив добрив на врожайність сільськогосподарських рослин, ц/га.
Варіант досліду
Буряк цукровий
Кукурудза
Ячмінь яровий
Без добрив (контроль)
409
401
18,8
Гній (40 т/га)
485
556
22,4
Біогумус (Вермікомпост), 4 т/га
465
568
24,1
Біогумус (Вермікомпост), 4 т/га та обробка насіння «БІОверм» (15 л/т)
628
819
36,1
НІР05
12,3–14,7
16,2–24,1
0,82–1,17
 
При внесенні вермікомпосту (біогумусу) під цукровий буряк частка коренеплодів у загальній структурі врожаю збільшувалася на 58,4%, а маса одного коренеплоду на 6,2%.
 
Застосування рідкого екстракту на основі біогумусу «БІОверм» підвищує енергію проростання насіння пшениці озимої на 8–10%, відносно контролю, ячменя на 13,3%.
 
При сумісному використанні біогумусу та рідкого екстракту «БІОверм» (обробка насіння) було отримано найвищий показник маси 1000 зерен пшениці озимої – 62,1 г. За цих умов відмічено підвищення стійкості рослин до збудників хвороб. При обробці рідким екстрактом «БІОверм» пшениці озимої спостерігалося зменшення розвитку борошнистої роси під час її колосіння на 8–11% порівняно з контролем – 12,4%. На відміну від гною внесення до ґрунту біогумусу зменшує кількість бур’янів у посівах культурних рослин.
 
Таким чином виробництво продуктів вермікультури може сприяти підвищенню рівня сільського господарства в країні і забезпечити населення екологічно безпечними продуктами харчування.

 

Категорія: Статті | Додав: innovations-club (01.04.2012)
Переглядів: 1490
Всього коментарів: 0